Cât durează o sarcină - cum arată ciclul evolutiv prenatal
Deși mulți cred că dezvoltarea unui copil începe în primii ani de viață, perioada prenatală este la fel de importantă. De fapt, ciclul evolutiv prenatal este o perioadă marcată de schimbări deosebite, care pun bazele dezvoltării de după naștere.
Perioada prenatală cuprinde trei etape, respectiv etapa germinală, atunci când se formează zigotul, etapa embrionară, când se dezvoltă embrionul, și etapa fetală, ceva mai lungă, atunci când corpul fătului începe să crească și se pregătește de naștere. Citește în continuare, pentru a afla cât durează o sarcină și ce presupune fiecare etapă evolutivă.
Etapa germinală
Faza germinală începe în momentul concepției, când sperma și ovulul se unesc la nivelul trompelor uterine (tubii falopieni). Oul fertilizat poartă numele de zigot și începe să circule la doar câteva ore de la concepție, prin trompele uterine, până la uter. Așadar, la întrebarea „cât durează o sarcină?” putem răspunde nouă luni, dar lucrurile sunt ceva mai complexe. Iată care sunt principalele subetape ale fazei germinale.
Diviziunea celulară
Diviziunea celulară începe la 24-36 de ore de la concepție. Prin mitoză, zigotul se împarte în două celule, apoi în patru, opt, 16 etc. și formează o masă celulară numită morulă. Un număr de celule nu trece de această etapă, în timp ce aproximativ jumătate supraviețuiesc mai puțin de două săptămâni.
Diferențierea celulară
Odată ce un zigot s-a multiplicat de cel puțin opt ori, celulele încep să se diferențiere și să capete anumite caracteristici. Ele vor forma două zone: celulele de la exterior, care vor alcătui placenta, și celulele de la interior, ce vor forma embrionul.
Dezvoltarea blastocistului
Diviziunea celulară continuă la o viteză mare, timp de aproximativ o săptămână, timpul necesar pentru acestea de a ajunge de la trompele uterine la peretele uterului. Acest cumul de celule numit morulă se dezvoltă într-un blastocist (o masă formată din peste 100 de celule).
Implantarea
Blastocistul a ajuns la uter și se atașează de peretele acestuia. Implantarea apare atunci când aceste celule se prind de membrana care căptușește uterul și cauzează o mică vătămare a vaselor de sânge. Rețeaua care se formează și este compusă din vase de sânge și membrane uterine va oferi nutrienții de care are nevoie embrionul pentru dezvoltarea din următoarele nouă luni.
Totuși, este bine de știut că implantarea nu are loc în toate cazurile. De exemplu, între 30% și 60% dintre embrioni se pierd înainte de implantare, iar dintre cei implantați, între 20% și 40% se pot pierde până la nașterea naturală, după aproximativ nouă luni.
Dacă implantarea decurge fără probleme, încep să apară schimbări hormonale care duc la încetarea menstruației.
Îngrijirea prenatală poate începe. Asigură-te că sarcina ta evoluează fără probleme, printr-o programare la ginecolog.
Etapa embrionară
Din acest moment vom numi blastocistul un embrion. Etapa embrionară începe din a treia săptămână după concepție. De acum se formează tubii neuronali și alte structuri de bază. Descoperă mai multe, în continuare.
Formarea tubilor neuronali
În etapa embrionară începe dezvoltarea creierului. La aproximativ patru săptămâni de la concepție, încep să se formeze tubii neuronali. Aceștia se vor dezvolta, mai apoi, în sistemul nervos central și în măduva spinării.
Pe lângă tubii neuronali, se formează și placa neuronală, iar primul indiciu al formării tubilor neuronali este apariția a două creste pe această placă. În doar câteva zile, apar tot mai multe astfel de creste, după care se formează un tub gol, care va fi populat cu celule. Mai apoi, celulele formează mici vezicule care se vor dezvolta în creierul anterior, creierul mijlociu și creierul posterior.
La 1-2 săptămâni de sarcină, pot apărea primele simptome de graviditate. Vezi care sunt simptomele sarcinii și când să îți faci testul de sarcină.
Alte structuri de bază
În jurul săptămânii a patra de sarcină, începe să se formeze capul, apoi, în scurt timp, ochii, nasul, urechile și gura. Vasul de sânge care se va dezvolta în inimă începe să pulseze. După săptămâna a cincea, apar mugurii care urmează a forma mâinile și picioarele.
Până în săptămâna a opta se formează majoritatea organelor de bază, cu excepția celor sexuale. În acest moment, embrionul cântărește aproximativ un gram și are o lungime de circa 2,5 cm. Până la încheierea etapei embrionare se formează creierul și sistemul nervos central și se pun bazele sistemului nervos periferic.
Primii neuroni apar după aproximativ șase săptămâni de la concepție, iar producția neuronală se încheie în jurul săptămânii a 20-a de sarcină. Pe măsură ce apar tot mai mulți neuroni, aceștia migrează în diferite zone ale creierului. Odată ce ajung la locul lor, încep să formeze conexiuni neuronale cu alți neuroni și se formează primele rețele neuronale.
Etapa fetală
Odată ce s-a încheiat diferențierea celulară, embrionul trece în etapa următoare: devine un făt. Această perioadă începe în jurul săptămânii a 9-a și durează până la naștere. În această etapă, are loc creșterea propriu-zisă a fătului. Iată care sunt schimbările majore care au loc în etapa fetală.
Continuarea dezvoltării sistemului nervos
Deja s-au pus bazele sistemului nervos, în etapa embrionară, iar acum, acesta va continua să se dezvolte. Încep să se formeze tot mai multe sinapse (legături neuronale). Între săptămâna a 9-a și a 12-a se formează reflexele, iar fătul începe să facă mici mișcări, cu mâinile și picioarele.
Diferențierea organelor sexuale
După săptămâna a 12-a încep să se diferențieze organele sexuale. Până în luna a patra de sarcină, toate părțile corpului fătului se vor fi dezvoltat. Fătul cântărește aproximativ 85 de grame. El va continua să ia în greutate și lungime. Sfârșitul celei de-a treia luni de sarcină indică sfârșitul primului trimestru de sarcină.
Dezvoltarea fătului în al doilea și al treilea trimestru
În al doilea trimestru (de la luna a 4-a la luna a 6-a) sistemele corpului încep să se dezvolte. Se formează unghiile de la mâini și picioare, părul, genele. În acest timp, dimensiunile fătului se măresc de aproximativ șase ori.
Creierul și sistemul nervos central încep să se dezvolte tot mai mult, în al doilea trimestru. După săptămâna a 28-a, creierul începe să se maturizeze, iar activitatea cerebrală se aseamănă cu a unui nou-născut. De la șapte luni până la naștere, fătul continuă să se dezvolte, ia în greutate, iar plămânii încep să se dezvolte tot mai bine, pregătind și mușchii, pentru a respira în afara corpului mamei.
Există, totuși, și momente în care anumite probleme ale fătului sau ale mamei pot afecta dezvoltarea normală. Unele boli, malnutriția sau anumite probleme de sarcină pot afecta semnificativ dezvoltarea creierului și a corpului fătului.
Cât durează sarcina, pe scurt
Așadar, cât durează sarcina? Răspunsul, pe scurt, îl poți afla în cele ce urmează.
Primul trimestru - de la fecundare la 14 săptămâni
- La 5 săptămâni de sarcină - începe să bată inima embrionului, însă nu poate fi auzită încă de medic;
- La 6 săptămâni - embrionul măsoară 5 mm;
- La 7 săptămâni - se dezvoltă ușor capul embrionului și începe să se întrevadă forma umerilor și a palmelor. Ochii sunt vizibili;
- La 10 săptămâni - embrionul are aspect uman, ochii (pleoapele sunt închise), nasul și gura sunt vizibile. Degetele sunt separate unele de altele;
- La 10-14 săptămâni - embrionul continuă să crească și începe să se formeze scheletul. La 14 săptămâni are circa 8,5 cm lungime.
Al doilea trimestru - de la 15 la 28 de săptămâni
- La 16 săptămâni - încep să crească în lungime trunchiul, brațele și picioarele. La 16-18 săptămâni poate fi văzut sexul fătului, la consultul ginecologic;
- La 20 de săptămâni - mișcările fătului se simt tot mai puternic;
- La 22 de săptămâni - fătul are 19 cm lungime și începe să îi crească părul;
- La 23-27 de săptămâni - ia în greutate, iar capul devine proporțional, raportat la corp. La 24 de săptămâni, fătul poate auzi chiar și sunetele joase, venite din afara uterului;
- La 28 de săptămâni - ochii fătului încep să se deschidă, iar sensibilitatea la lumină apare ceva mai târziu, în jurul săptămânii a 32-a.
Al treilea trimestru - de la 29 de săptămâni la naștere
- La 28-32 de săptămâni - ia în greutate, simțurile se dezvoltă tot mai mult, începe să respire tot mai ușor. La 30 de săptămâni, fătul are aproximativ 28 cm lungime;
- La 33-36 de săptămâni - continuă dezvoltarea plămânilor și luarea în greutate. Corpul fătului și al mamei se pregătesc de naștere;
Vezi ce alte schimbări așteaptă fătul în saptamana a 35-a de sarcina. Descoperă ce simptome ai, precum și câteva recomandări de îngrijire.
- La 37-42 de săptămâni - fătul se pregătește pentru viața în afara uterului. Plămânii s-au dezvoltat complet, la fel și funcțiile creierului.
Săptămâna a 38-a de sarcină vine cu noi schimbări pentru mamă și pentru făt, iar corpurile ambilor se pregătesc pentru venirea pe lume. Iată ce simptome vei avea în saptamana a 38-a de sarcina și prin ce schimbări trece fătul.
Cât durează o sarcină? În general, un ciclu evolutiv prenatal sănătos durează între 39 și 42 de săptămâni, de la concepție la naștere. Perioada are trei etape distincte, fiecare fiind marcată de anumite schimbări prin care trece fătul. Înțelegerea etapelor perioadei prenatale ajută părinții să anticipeze anumite schimbări, să solicite ajutorul medicului ginecolog atunci când este necesar și să se bucure de acest proces extraordinar, prin care apare o nouă viață pe lume.
Surse foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2