Analizele și investigațiile recomandate în timpul sarcinii
Sarcina este o perioadă frumoasă pentru multe femei, dar este însoțită și de multe provocări, îngrijorări și temeri. Cele mai pregnante sunt referitoare la evoluția sarcinii și la starea de sănătate a celui mic. Pentru estomparea temerilor viitoarei mămici, dar și pentru monitorizarea sarcinii în vederea evitării complicațiilor, medicii recomandă efectuarea investigațiilor medicale specifice vârstei gestaționale.
Descoperă ce analize de sânge pentru sarcină sunt indicate și care sunt investigațiile medicale potrivite.
- Analize înainte de sarcină
- Importanța analizelor în sarcină
- Analizele specifice primei săptămâni
- Trimestru I - pachet analize sarcină
- Trimestru II - pachet analize sarcină
- Trimestru III - pachet analize sarcină
Analize înainte de sarcină
Analizele recomandate înainte de sarcină sunt importante pentru determinarea stării de sănătate a mamei. O sănătate bună este esențială pentru o sarcină sănătoasă. De aceea, medicul recomandă efectuarea unui pachet de analize preconcepție, menit să evidențieze principalii parametri ai stării de sănătate a viitoarei mămici.
Dacă îți dorești să ai un bebeluș, dar nu știi exact cum ar trebui să te pregătești pentru sarcina, apelează la medicii Nativia. Cu o experiență bogată, îți pot oferi sfaturi personalizate, adaptate nevoilor tale.
Este important de menționat că pot fi indicate și analize pentru bărbați, în special când cuplul are dificultăți în obținerea unei sarcini. Acestea pot determina dacă există afecțiuni, precum infertilitatea. Identificarea acestei patologii îndrumă medicul spre oferirea recomandărilor specifice obținerii unei sarcini.
Examenul clinic
Realizarea completă a examenului clinic este utilă pentru determinarea stării generale. Acesta poate include măsurarea următorilor parametri:
- tensiunea arterială;
- pulsul;
- frecvența respiratorie;
- saturația în oxigen;
- temperatura.
De asemenea, medicul poate efectua auscultația plămânilor și a cordului, pentru determinarea anumitor anomalii. Suplimentar, sunt utilizate și tehnici de palpare pentru a aduce informații suplimentare referitoare la starea de sănătate.
Analize de sânge și urină
Printre analizele necesare înainte de sarcină se află:
- hemoleucograma;
- dozarea glicemiei;
- testele pentru determinarea coagulării sângelui;
- dozarea transaminazelor;
- dozarea ureei.
O altă categorie de analize de sânge indicată constă în dozarea anticorpilor formați împotriva agenților patogeni care pot da sindromul TORCH la făt/nou-născut. Printre infecțiile caracteristice sindromului TORCH se află:
- hepatita B;
- sifilis;
- virusul varicelo-zosterian;
- rubeola;
- virusul Epstein-Barr;
- enterovirus;
- parvovirus B19;
- citomegalovirus.
Dacă îți dorești să afli mai multe despre sindromul TORCH și cum poate fi acesta prevenit, citește articolul Sindromul TORCH: cauze, simptome, analize, tratament.
Investigații ginecologice
- testul Babeș Papanicolau;
- analiza secrețiilor vaginale;
- testarea HPV.
Pentru evaluarea morfologică a aparatului reproducător, medicul efectuează o ecografie. Aceasta este o investigație neinvazivă, care nu iradiază.
Teste genetice înainte de sarcină
Testarea genetică poate fi recomandată cuplurilor care se confruntă cu:
- dificultăți în obținerea unei sarcini;
- diagnosticarea cu o boală genetică a unuia dintre parteneri;
- istoric de boli genetice în familie;
- istoric de avort spontan.
Importanța analizelor în sarcină
În timpul sarcinii, la nivelul organismului femeii se petrec o multitudine de schimbări fiziologice. În mod normal, acestea nu afectează starea de sănătate. În unele situații, dacă există deja o afecțiune, chiar și nedepistată încă, modificările din sarcină o pot agrava. De aceea, este indicat, atât pentru starea de bine a mamei, cât și a fătului, să se efectueze investigațiile medicale necesare.
Mergi la medic și află în ce constă pregătirea pentru sarcină și care sunt cele mai potrivite recomandări pentru tine. Este important un set de analize complete la intervale regulate de timp, pentru a te asigura că evoluția sarcinii este normală.
Analizele specifice primei săptămâni
Primele analize în sarcină sunt cele de rutină (hemoleucograma), la care se asociază:
- determinarea grupei de sânge și a Rh-ului;
- depistarea bolilor cu transmitere sexuală.
Analizele contribuie și la depistarea sarcinii, dar aceasta este însoțită și de unele manifestări specifice. Află totul din articolul Simptomele sarcinii: cum iti dai seama ca esti insarcinata.
Screening trombofilie
În funcție de istoricul medical al fiecărei paciente, medicul poate recomanda și alte investigații suplimentare, precum pachetul de analize trombofilie sarcină, ce are ca scop screeningul și diagnosticarea acestei patologii. Trombofilia este o afecțiune care se asociază cu un risc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge (trombi). Prezența acestora poate determina complicații ale sarcinii, chiar și avortul spontan (pierderea sarcinii).
Analizele incluse în screeningul trombofiliei sunt:
- proteina C;
- proteina S;
- anticorpi antifosfolipidici;
- anticoagulant lupic;
- antitrombina III.
Trimestru I - pachet analize sarcină
Durata sarcinii este împărțită în trimestre, pentru a ușura monitorizarea. Astfel, o sarcină normală are 3 trimestre, fiecare având 3 luni. O sarcină normală are aproximativ 38 de săptămâni, dar și o durată a sarcinii de 40 de săptămâni este potrivită. Primul trimestru de sarcină este considerat foarte important pentru stabilirea riscului sarcinii. Un pachet de analize sarcină trimestrul I cuprinde următoarele investigații:
- hemoleucograma - poate evidenția anemia;
- glicemia - măsoară concentrația glucozei din sânge;
- hemoglobina glicată - permite evidențierea nivelului de glucoză pe ultimele 3 luni;
- ureea serică - evaluează funcția ficatului și a rinichilor;
- creatinina serică - evaluează funcția renală;
- acidul uric - evaluează funcția renală;
- feritina - evaluează nivelul depozitelor de fier;
- sideremia - permite dozarea cantității totale de fier;
- transaminazele - evaluează funcția hepatică;
- evaluarea funcției tiroidiene - hormonii tiroidieni influențează în mod direct evoluția fătului;
- urocultura - contribuie la diagnosticarea afecțiunilor tractului urinar (infecții urinare).
Bitestul
Un test specific acestui trimestru este bitestul sau testul combinat, care se realizează în săptămânile 11-14. Acesta este utilizat pentru a determina posibile defecte cromozomiale ale fătului. Testul este alcătuit din rezultatele mai multor investigații, iar prin interpretarea acestora, se stabilește riscul de a avea diferite afecțiuni.
Parametrii măsurați de bitest sunt:
- hormonul beta HCG (gonadotropină corionică umană);
- PAPP-A (proteina plasmatică asociată sarcinii);
- translucența nucală (prin ecografie);
- stilul de viață;
- vârsta;
- prezența fumatului.
Cea mai importantă ecografie din prima perioadă a sarcinii este morfologia de trimestru I. Prin intermediul acesteia pot fi observate anomaliile anatomice ale fătului. Rezultatele obținute sunt integrate în testul combinat.
Trimestru II - pachet analize sarcină
În al doilea trimestru de sarcină sunt recomandate o parte din analizele realizate în prima parte a sarcinii, dar și unele investigații suplimentare. Este important ca rezultatele obținute să fie interpretate de un medic cu experiență, deoarece unele dintre acestea pot prezenta modificări fiziologice ale sarcinii, care pot fi interpretate ca anormale. Un astfel de exemplu este reprezentat de valorile din hemoleucograma în sarcină.
Screening diabet gestațional
Această perioadă a sarcinii este caracterizată și de efectuarea screeningului pentru diabetul gestațional. Pentru aceasta sunt indicate următoarele analize:
- glicemia;
- hemoglobina glicată;
- sumarul de urină - este indicat pentru identificarea corpilor cetonici în urină;
- testul de toleranță la glucoză - folosit pentru determinarea eficienței metabolizării glucozei și diagnosticarea diabetului zaharat gestațional
Triplu test și Cvadruplu test
Triplul test cuprinde o serie de investigații care sunt efectuate în săptămânile 15-20 de sarcină, cu scopul de a estima riscul de apariție al anumitor afecțiuni, precum:
- sindromul Down (trisomia 21);
- sindromul Patau (trisomia 13);
- sindromul Edwards (trisomia 18);
- spina bifida.
Pentru obținerea rezultatului testului sunt luate în considerare valorile obținute în cadrul dozării de:
- beta HCG;
- alfa-fetoproteina;
- estriol.
Cvadruplul test este realizat prin dozarea hormonilor specifici pentru Triplu test și a inhibinei A.
În cazul obținerii unor valori anormale la oricare din testele de screening pentru aneuploidii, medicul poate recomanda efectuarea unor investigații suplimentare, precum:
- amniocenteza - procedura constă în extragerea și analiza unui volum mic de lichid amniotic începând cu a 16-a săptămână gestațională;
- biopsia de vilozități coriale - recoltarea unei mici porțiuni de țesut din placentă, pentru testare genetică, în săptămânile 11-14.
Ecografia
Prin intermediul ecografiei, se realizează morfologia de trimestru II. Programarea pentru această investigație se realizează în săptămânile 20-23. Medicul acordă atenție următoarelor aspecte în timpul ecografiei:
- structura anatomică a feței;
- coloană vertebrală;
- cutia craniană;
- cordul;
- organele interne;
- peretele abdominal;
- forma mâinilor și a picioarelor;
- placenta;
- cordonul ombilical.
Spre sfârșitul trimestrului II este recomandat să începi deja să faci pregătirile pentru venirea pe lume a celui mic. Asigură-te că alegi medici cu experiență, care să îi ofere bebelușului tău toată îngrijirea de care are nevoie. Pentru aceasta, acordă atenție serviciilor de neonatologie, oferite de Nativia.
Trimestru III - pachet analize sarcină
În cel de-al treilea trimestru, riscul ca fătul să mai dezvolte anumite afecțiuni, în special genetice, este mai redus, comparativ cu restul perioadei de sarcină. De aceea, principalele analize de sânge care se efectuează în ultimele 3 luni de sarcină sunt cele uzuale:
- hemoleucograma;
- glicemia;
- examenul de urină;
- analiza secreției vaginale.
Ecografia
În cadrul săptămânilor 32-34, medicul realizează morfologia de trimestru III, care constă în examinarea ecografică a sarcinii. Prin intermediul acestei investigații, pot fi detectate unele anomalii ale organelor. De asemenea, aceasta permite și evaluarea fluxului sanguin, prin tehnica Doppler.
Monitorizarea cardiotocografică (CTG)
Începând cu săptămâna 28, prin intermediul CTG-ului, se poate realiza și evaluarea stării de bine a fătului prin monitorizarea neinvazivă a activității cardiace fetale și a mișcărilor active fetale.
Analizele realizate pe parcursul sarcinii sunt esențiale pentru monitorizarea sănătății fătului. Acestea permit evaluarea dezvoltării sarcinii și a viitoarei mămici. În situația în care apar modificări anormale, medicul poate face recomandările necesare referitoare la stilul de viață, alimentație sau tratamentele urmate. Fiecare sarcină este unică, prin urmare, necesită o abordare individuală. De aceea, este important a menține o relație strânsă cu echipa medicală. Pune sănătatea bebelușului tău și a ta pe primul loc și programează o vizită la medic dacă îți dorești o sarcină sau ești deja însărcinată.
Sursa foto: Freepik.com
Bibliografie:
- www.stanfordchildrens.org, https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=common-tests-during-pregnancy-85-P01241, accesat la data 12.02.2024;
- www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/pregnancy/your-pregnancy-care/screening-tests/, accesat la data 12.02.2024;
- www.hopkinsmedicine.org,https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/common-tests-during-pregnancy, accesat la data 12.02.2024;
- www.acog.org, https://www.acog.org/womens-health/faqs/routine-tests-during-pregnancy, accesat la data 12.02.2024;
- /www.pregnancybirthbaby.org.au, https://www.pregnancybirthbaby.org.au/routine-antenatal-tests, accesat la data 12.02.2024.
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Radu Botezatu
Medic primar obstetrică-ginecologie
Asistent universitar
Doctor în științe medicale
Data publicării: 19-03-2024
Data modificării: 19-03-2024