Diabetul gestațional: cauze, simptome, tratament
Diabetul gestațional reprezintă una dintre cele mai întâlnite complicații medicale în timpul sarcinii, afectând atât sănătatea gravidei, cât și pe cea a fătului în dezvoltare. Înțelegerea profundă a acestui tip de diabet, a cauzelor și a simptomelor sale, identificarea metodelor de diagnostic și a opțiunilor de tratament reprezintă un pas important către o sarcină sănătoasă și lipsită de complicații, finalizată cu aducerea pe lume a unui bebeluș sănătos, de către o mamă sănătoasă.
În cele ce urmează, poți afla mai multe informații despre diabetul gestațional, însă nu uita că medicul este cel mai important partener al viitoarei mămici, așa că solicită-i ajutorul ori de câte ori ai întrebări sau îngrijorări referitoare la evoluția sarcinii!
- Ce este diabetul gestațional?
- Cauzele diabetului gestațional
- Diagnostic și simptome diabet gestațional
- Complicațiile diabetului gestațional
- Tratamentul diabetului gestațional
- Managementul diabetului gestațional după naștere
- Prevenirea diabetului gestațional
Ce este diabetul gestațional?
Diabetul gestațional, cunoscut și ca diabet în sarcină, este o afecțiune caracterizată prin niveluri ridicate de glucoză în sânge la femei însărcinate care nu sufereau de diabet anterior. Această afecțiune apare în general în a doua jumătate a sarcinii și poate afecta atât sănătatea mamei, cât și dezvoltarea normală a fătului.
Efectuarea testului de toleranță la glucoză în sarcină, respectiv screeningul pentru diabet gestațional, permite diagnosticarea precoce a acestuia și monitorizarea sa în vederea prevenirii complicațiilor pentru mamă și făt. Netratat, diabetul gestațional în sarcină poate crește riscul de preeclampsie, naștere prematură, naștere prin cezariană și macrosomie, ceea ce poate determina o serie de alte complicații.
Testul de toleranță la glucoză se recomandă a fi efectuat în săptămânile 24 - 28 de sarcină. Află mai multe despre evoluția pe săptămâni a sarcinii, despre cum se dezvoltă bebelușul și despre simptomele care pot apărea citind secțiunea referitoare la sarcina pe săptămâni; nu rata ocazia de a afla la ce să te aștepți în ultimele săptămâni înainte de naștere!
Cauzele diabetului gestațional
Atunci când discutăm despre testul de diabet în sarcină, sau când medicul recomandă pentru diabet gestațional analize specifice, trebuie să știi că problema are o etiologie complexă, plurifactorială, fiind rezultatul unei combinații între schimbările hormonale și fiziologice specifice sarcinii, predispoziția genetică și factorii de mediu.
Factori de risc și predispoziții
Glicemia mare în sarcină poate apărea la orice gravidă, dar există unii factori de risc care cresc probabilitatea de apariție a acestei afecțiuni. Printre acești factori se numără:
- Istoric familial de diabet: femeile care au rude de gradul I care suferă de diabet de tip 2 au un risc crescut; pentru diabet gestațional, cauzele genetice sunt evidente, dar încă studiate de către specialiști;
- Supraponderabilitatea și obezitatea: sunt una dintre cele mai frecvent incriminate cauze de diabet gestațional; În special depozitele de grăsime din zona abdominală cresc rezistența la insulină, astfel că multe dintre mămicile cu diabet gestațional prezintă anumite grade de supraponderabilitate;
- Vârsta maternă avansată: femeile cu vârsta de peste 35 de ani au un risc mai mare de a dezvolta diabet gestațional și de a obține rezultate modificate la testul de toleranță la glucoză, deoarece rezistența la insulină crește odată cu vârsta, ceea ce duce la valori crescute pentru glicemie dimineața și la creșterea valorii pentru hemoglobina glicozilată în sarcină;
- Istoric de diabet gestațional: femeile care au avut diabet gestațional în cel puțin una dintre sarcinile anterioare au un risc mai mare de a dezvolta din nou această afecțiune;
- Afecțiuni medicale preexistente: unele afecțiuni precum sindromul ovarelor polichistice, hipertensiunea arterială și sindromul metabolic pot crește riscul de diabet gestațional.
Schimbări hormonale și fiziologice în timpul sarcinii
Pe măsură ce sarcina avansează, ea este însoțită de numeroase schimbări fiziologice, determinate de schimbările hormonale caracteristice. Majoritatea femeilor păstrează valori normale ale glicemie în sarcină, dar există și situații în care valorile glicemiei în diabetul gestațional stârnesc îngrijorarea medicului:
- Hormonii placentari (estrogenul, progesteronul, hormonul lactogen placentar uman) ajută la menținerea sarcinii; tot ei determină, indirect, creșterea rezistenței la insulină în sarcină, ceea ce poate determina valori crescute ale glicemiei la gravide. Analiza pentru determinarea concentrației de glucoză serică în sarcină se efectuează în fiecare trimestru și poate identifica atât cazurile de hipoglicemie în sarcină (glicemie scăzută în sarcină), cât și o eventuală necesitate a unui regim alimentar pentru diabet gestațional;
- Creșterea în greutate și creșterea volumului sangvin pot afecta metabolismul glucozei și sensibilitatea la insulină.
Ereditatea și factorii genetici
Diabetul gestațional poate avea o componentă ereditară și poate fi influențat de factori genetici. Dacă o femeie prezintă un istoric familial de diabet, este mai probabil să obțină rezultate la testul de toleranță la glucoză în sarcină; în acest caz, se vor obține la TTOG valori care indică diabetul gestațional.
Unele variante genetice se asociază cu o creștere a rezistenței la insulină și cu tulburări metabolice care se accentuează în mod parafiziologic în perioada sarcinii, făcând mai probabilă apariția diabetului gestațional.
Diagnostic și simptome diabet gestațional
Pentru că diabetul gestațional afectează fătul, gravida și bunul mers al sarcinii, screeningul pentru diagnosticarea precoce a diabetului gestațional au devenit standardul de aur în obstetrică. Acestea pot identifica afecțiunea înainte să poată fi observate primele simptome de diabet gestațional, prin simple teste de glucoză în sarcină și prin efectuarea TTGO, analiză specifică ce permite confruntarea valorilor glicemiei cu un tabel de glicemie pentru gravide.
Metode de diagnosticare a diabetului gestațional - testul de toleranță la glucoză (TTGO)
Analiza pentru diabet gestațional este denumită testul de toleranță la glucoză. Acest test pentru diabet gestațional nu urmărește numai valorile glicemiei în sarcină în modul clasic utilizat la alte categorii de pacienți, ci urmărește dacă glicemia normală în sarcină se menține într-un anumit interval și după administrarea repetată a unei cantități prestabilite de glucoză.
Analiza TTGO presupune ca gravida să se prezinte la laboratorul de analize după un repaus alimentar de 6 - 8 ore; primul test de determinare a glicemiei în sarcină se efectuează în aceste condiții. Ulterior, gravidei i se cere să consume o soluție de glucoză, în două etape, urmate de alte două teste de glicemie în sarcină. Rezultatele obținute sunt comparate cu un tabel dedicat testului de toleranță la glucoză valori normale; depășirea intervalelor de referință în timpul testului TTGO permite formularea diagnosticului de diabet gestațional.
Simptome diabet gestațional
Atunci când vine vorba despre diabetul gestațional, simptomele sunt adesea absente sau discrete și suprapuse simptomelor normale de sarcină. Simptomele de diabet la femei pot include:
- Poliurie - nevoia crescută de a urina, mai ales în timpul nopții;
- Polidipsie - sete excesivă și nevoia de a bea cantități mari de lichide;
- Polifagie - creșterea apetitului și a consumului de alimente;
- Oboseală și slăbiciune.
Când se pune diagnosticul de diabet gestațional, se ține seama de rezultatele testelor de laborator, nu de tabloul clinic, care nu este întotdeauna sugestiv.
Impactul diabetului gestațional asupra sarcinii și sănătății femeii
Diabetul gestațional poate avea un impact semnificativ asupra femeii însărcinate și a fătului. Necontrolat, diabetul în sarcină are riscuri semnificative, motiv pentru care medicul se va grăbi să impună imediat o dietă strictă. Aceste riscuri includ nașterea prematură, macrosomia, diabetul matern după sarcină și nu numai.
Complicațiile diabetului gestațional
Cu siguranță comunitatea medicală nu ar insista atât de mult pe ideea de regim și tratament în cadrul diabetului gestațional dacă această afecțiune nu ar avea un impact negativ puternic asupra evoluției sarcinii, a mamei și a fătului.
Glicemia în sarcină - risc crescut de complicații pentru mamă și făt
Controlul glicemiei în timpul sarcinii este esențial pentru prevenirea complicațiilor asociate cu diabetul gestațional. Nivelurile ridicate de glucoză în sânge pot crește riscul de complicații pentru mamă, cum ar fi:
- Preeclampsia, care pune în pericol sănătatea și viețile mamei și bebelușului;
- Nașterea prematură.
Una dintre cele mai grave complicații care pot surveni în sarcină este preeclampsia; afla care sunt cauzele preeclampsiei, cum se manifestă, ce opțiuni de tratament există și cum poate fi gestionată în cel mai bun interes al mamei și al viitorului bebeluș!
Copiii născuți din mame cu diabet gestațional necontrolat manifestă adeseori macrosomie - o creștere excesivă în greutate - care aduce cu sine o serie de complicații la naștere, precum:
- Naștere traumatică: fătul cu macrosomie este dificil de născut și astfel, crește riscul de intervenții obstetricale;
- Probleme respiratorii: fătul cu macrosomie poate avea greutăți respiratorii după naștere, deoarece afecțiunea se asociază cu acumularea excesivă de lichid în plămâni.
Impactul diabetului în sarcină asupra nașterii
Diabetul gestațional poate influența modul în care are loc nașterea. Adesea, el impune nașterea prin cezariană din cauza dimensiunilor copilului sau a complicațiilor asociate cu sarcina. În unele cazuri se impune inducerea travaliului, pentru a controla mai bine glicemia și pentru a preveni complicațiile.
Riscuri pe termen lung pentru mamă și copil - diabetul gestațional afectează fătul
Diabetul gestațional poate avea și o serie de riscuri pe termen lung pentru mamă și făt. Pentru mamă, diabetul gestațional crește riscul de apariție a diabetului de tip 2 pe viitor. Pentru copil, expunerea la niveluri ridicate de glucoză în sânge în timpul sarcinii poate crește riscul de obezitate, diabet de tip 2 și afecțiuni metabolice în copilărie și în viața adultă.
Diabetul gestațional poate avea consecințe serioase asupra sănătății mamei și copilului. Atât pe termen scurt, cât și pe termen lung este esențial ca gravidele să primească îngrijire și monitorizare adecvate, pentru a preveni și gestiona complicațiile asociate cu această afecțiune. Urmărește dezvoltarea fătului și evoluția sarcinii
cu ajutorul morfologiilor fetale - un set de ecografii specializate care pot identifica eventuale anomalii de dezvoltare ale bebelușului!
Tratamentul diabetului gestațional
Tratamentul pentru diabet gestațional este obligatoriu pentru evoluția normală a sarcinii și pentru prevenirea unor complicații grave, care pot afecta mama și fătul. În cadrul diabetului gestațional, tratamentul impune monitorizarea glicemiei, adoptarea unui regim adecvat pentru diabet gestațional și controlul medicamentos al glicemiei, atunci când este nevoie.
Monitorizarea nivelului de glucoză din sânge
Monitorizarea regulată a nivelului de glucoză din sânge este o componentă crucială a gestionării diabetului gestațional. Gravidele diagnosticate sunt sfătuite să își măsoare nivelul de glucoză de 4 - 6 ori pe zi cu ajutorul unui glucometru portabil. Acest lucru ajută la urmărirea modului în care celelalte intervenții - dieta, exercițiul fizic sau medicația - afectează nivelul glicemiei și la ajustarea tratamentului în consecință.
Importanța alimentației sănătoase și a exercițiului fizic - regim adecvat diabetului gestațional
Un meniu pentru diabet gestațional include o serie de alimente care scad glicemia în sarcină în sânge, astfel încât să poată fi prevenite posibilele complicații. Regimul alimentar echilibrat ar trebui să includă alimente bogate în nutrienți și cu un indice glicemic scăzut. Se recomandă consumul de carbohidrați complecși din cereale integrale, legume și fructe și evitarea carbohidraților simpli și a zaharurilor adăugate.
Meniul trebuie completat cu proteine slabe și grăsimi sănătoase; monitorizarea porțiilor contribuie la gestionarea greutății corporale, și ea foarte importantă în controlul diabetului.
Exercițiul fizic regulat este, de asemenea, important pentru controlul glicemiei și menținerea sănătății generale. Mersul pe jos, înotul, yoga, Pilates, exercițiile de rezistență pot fi benefice pentru gravidele cu diabet gestațional, dar este foarte important să te consulți cu medicul înainte de a începe un program susținut.
Utilizarea de insulină sau alte medicamente, dacă este necesar
Uneori, modificările stilului de viață nu sunt suficiente pentru a menține glicemia în limite normale. În aceste situații, medicul poate recomanda utilizarea de insulină sau a altor medicamente pentru a controla nivelul glicemiei. Acestea sunt rezervate situațiilor în care nu se poate ajunge la un echilibru prin regim alimentar și mișcare.
Managementul diabetului gestațional după naștere
Deși de cele mai multe ori diabetul gestațional dispare la un interval de timp relativ scurt după naștere, acesta impune un control atent pentru bunăstarea mamei.
Glicemia poate reveni la valori normale în decurs de câteva zile, până la câteva săptămâni după naștere. În toată perioada post-partum, gravida va fi sfătuită să își monitorizeze nivelul de glucoză din sânge și să continue stilul de viață sănătos, inclusiv alimentația regulată și exercițiile fizice adaptate lăuziei. Monitorizarea atentă a nivelului glicemiei ajută la identificarea precoce a unor eventuale anomalii și intervenția adecvată.
Monitorizarea riscului de diabet de tip 2 pe viitor
Una dintre preocupările majore după naștere este riscul crescut de dezvoltare a diabetului de tip 2 în viitor pe care îl au femeile care au suferit de diabet gestațional. Tocmai din cauza acestui risc, mamelor li se va recomanda să își monitorizeze glicemia pe termen lung.
Consultațiile medicale regulate se impun pentru reevaluarea periodică a riscului de diabet de tip 2 și pentru recomandări suplimentare referitoare la managementul și prevenirea acestuia.
Prevenirea diabetului gestațional
Prevenirea diabetului gestațional este importantă și necesară, deși nu întotdeauna suficientă. Toate femeile de vârstă fertilă ar trebui să se fi familiarizat cu existența diabetului gestațional, să cunoască factorii de risc și să înțeleagă importanța menținerii unui stil de viață sănătos înainte și în timpul sarcinii.
O alimentație echilibrată, o viață activă cu exerciții fizice regulate, controlul greutății corporale sunt câțiva dintre cei mai importanți pași de urmat. Testele de screening, gestionarea factorilor de risc și consultațiile prenatale sunt etape specifice în prevenirea diabetului gestațional și a complicațiilor sale.
Diabetul gestațional poate afecta în mod semnificativ evoluția sarcinii și dezvoltarea bebelușului, motiv pentru care se recomandă atât efectuarea testelor de screening recomandate, cât și educarea gravidei cu privire la ce înseamnă un stil de viață sănătos. De asemenea, medicul are datoria de a prezenta într-un mod cât mai realist care sunt posibilele complicații ale diabetului gestațional, nu doar raportate la evoluția sarcinii, ci și pe termen lung. Prin implementarea măsurilor preventive și prin gestionarea adecvată a diabetului gestațional este posibil să se reducă riscul de complicații și să se promoveze sănătatea și bunăstarea mamei și a copilului.