Anemia în sarcină - cauze, simptome și tratament
În timpul sarcinii, corpul tău trece prin numeroase schimbări, pentru a susține dezvoltarea fătului. Una dintre aceste schimbări este creșterea volumului de sânge cu aproximativ 20-30% față de cel anterior. Această creștere determină o cerință mai mare de fier și alți nutrienți esențiali pentru producția de celule roșii ale sângelui (eritrocite), care transportă oxigenul în organism. Atunci când, însă, nu ai un număr suficient de celule roșii sau o anumită concentrație de hemoglobină, poate interveni anemia (fie prin lipsă de fier, fie din altă cauză).
Citește mai departe, pentru a afla mai multe despre anemia în sarcină, precum tipurile de anemie întâlnite în această perioadă, simptomele asociate, tratamentele eficiente în acest caz, precum și prevenția unui astfel de dezechilibru nedorit.
- Ce este anemia în sarcină
- Tipuri de anemie în sarcină
- Cauze și factori de risc
- Simptome ale anemiei în sarcină
- Diagnosticarea anemiei în sarcină
- Tratamentul deficitului de fier și al hemoglobinei scăzute în sarcină. Tratamentul altor tipuri de anemii
- Prevenirea anemiei în sarcină
- Când să mergi la medic
- Riscuri ale anemiei netratate în sarcină
Ce este anemia în sarcină
Anemia în sarcină este o afecțiune des întâlnită, însă importantă, în care nu există un număr suficient de celule roșii ale sângelui (hematii/eritrocite) sau o concentrație potrivită a hemoglobinei, pentru a transporta cantitatea adecvată de oxigen către țesuturi.
Precum a fost menționat și anterior, în timpul sarcinii, volumul de sânge din corpul tău crește cu aproximativ 45%, crescând, totodată, și necesarul de fier și alte vitamine pentru producția de hemoglobină și celule roșii.
Dacă nu ai suficient fier stocat în rezerve sau nu ai un aport adecvat al acestuia prin alimentație, poți dezvolta deficiență de fier, ceea ce, în timp, conduce la anemie prin lipsă de fier (anemie feriprivă).
Anemia împiedică transportul optim al oxigenului către organe și țesuturi. Acest lucru te poate afecta atât pe tine, cât și creșterea și dezvoltarea fătului tău, întrucât acest fapt depinde de oxigenul și nutrienții transferați prin placentă.
Valorile scăzute de hemoglobină sunt cele care indică prezența anemiei pe buletinul de analize. În general, se consideră diagnosticul de anemie la valori de sub 11 g/dL în primul și al treilea trimestru și de sub 10,5 g/dL în al doilea trimestru de sarcină.
Tipuri de anemie în sarcină
Există mai multe tipuri de anemie care pot apărea în timpul sarcinii, cele mai frecvente fiind:
- Anemia prin deficiență de fier (anemia feriprivă) - acest tip de anemie este cauzată de o lipsă sau de un deficit de fier în sarcină, un mineral esențial pentru producția de hemoglobină; în sarcină, necesarul de fier crește semnificativ, iar multe femei nu reușesc să acopere aceste nevoi doar prin alimentație, astfel că este necesară suplimentarea cu fier;
- Anemia prin deficiență de acid folic - acidul folic este o vitamină B esențială pentru formarea celulelor roșii și, totodată, împiedică apariția unor defecte de tub neural la făt;
- Anemia prin deficiență de vitamina B12 - vitamina B12 este, de asemenea, necesară pentru producția celulelor roșii; deficiența acestei vitamine poate apărea mai ales la femeile cu diete vegane sau vegetariene stricte;
- Anemia fiziologică (diluțională) a sarcinii - acest tip de anemie este considerat normal în timpul sarcinii, întrucât survine ca urmare a creșterii volumului de sânge, care „diluează” concentrația celulelor roșii; totuși, este un tip de anemie ce trebuie luat în considerare.
Te-ai întrebat vreodată ce este acidul folic și de ce este atât de important pentru sănătatea sarcinii tale? Află mai multe informații despre acest subiect!
Cauze și factori de risc
Pe lângă cerințele crescute de sânge și nutrienți în sarcină, există și alți factori care pot crește riscul de anemie:
- Sarcină multiplă (gemeni, tripleți etc.);
- Sarcini succesive la intervale scurte de timp;
- Greață și vărsături excesive în sarcină;
- Pierderi mari de sânge în timpul menstruației, înainte de sarcină;
- Dietă săracă în fier, acid folic și vitamina B12;
- Afecțiuni medicale preexistente (boli inflamatorii intestinale, insuficiență renală etc.);
- Intervenții chirurgicale care afectează absorbția nutrienților (gastric bypass, rezecții intestinale etc.).
Simptome ale anemiei în sarcină
Adesea, anemia ușoară nu prezintă simptome evidente, însă, pe măsură ce devine mai severă, pot apărea:
- Oboseală și lipsă generală de energie;
- Paloare;
- Amețeli și lipotimie;
- Dificultăți de respirație, chiar și la eforturi minime;
- Palpitații;
- Tahicardie;
- Dureri de cap;
- Iritabilitate.
Diagnosticarea anemiei în sarcină
Ca parte a controalelor prenatale de rutină, se va efectua hemoleucograma, pentru a detecta prezența anemiei. Această analiză arată nivelul hemoglobinei, numărul de eritrocite, precum și dimensiunea și forma acestora (hematocritul), care, dacă sunt scăzute, pot indica anumite afecțiuni precum anemia falciformă.
În timpul sarcinii, valorile normale ale hemoglobinei variază în funcție de trimestru. Dacă aceste analize arată un nivel scăzut de hemoglobină sau eritrocite, medicul îți va confirma diagnosticul de anemie. Totuși, pentru a recomanda tratamentul adecvat, va încerca să identifice cauza subiacentă care a dus la dezvoltarea anemiei.
Pentru aceasta, pot fi solicitate analize suplimentare, precum:
- Nivelul de fier stocat în organism (feritină);
- Nivelul de acid folic și vitamina B12;
- Teste pentru a detecta boli inflamatorii intestinale, afecțiuni renale sau alte cauze medicale.
Prin intermediul acestor investigații, medicul tău va putea stabili dacă ai o anemie prin deficiență de fier, acid folic, vitamina B12 sau dacă anemia ta este cauzată de o altă afecțiune medicală preexistentă. În funcție de cauză, vei primi cel mai potrivit tratament.
Află care sunt analizele pe care ar trebui să le faci pe parcursul sarcinii și care este importanța fiecăreia dintre ele.
Tratamentul deficitului de fier și al hemoglobinei scăzute în sarcină. Tratamentul altor tipuri de anemii
Tratamentul depinde de tipul și de severitatea anemiei, dar, în general, poate include:
- Suplimente de fier și acid folic - în cele mai multe cazuri, anemia prin deficiență de fier sau acid folic se tratează cu suplimente orale, sub formă de comprimate sau siropuri; este important să respecți doza și perioada de tratament recomandate de medic;
- Suplimente de vitamina B12 - pentru anemia prin deficiență de B12, se pot administra suplimente sub formă de injecții intramusculare;
- Tratament pentru cauze secundare - dacă anemia este cauzată de o altă afecțiune (de exemplu, boală inflamatorie intestinală), se va trata afecțiunea de bază și, totodată, se va suplimenta în funcție de caz;
- Transfuzii de sânge - în cazuri severe de anemie, ce pot pune în pericol viața ta sau pe cea a copilului tău, poate fi necesară o transfuzie de sânge sau de masă eritrocitară.
Prevenirea anemiei în sarcină
Cea mai bună modalitate de a preveni anemia,când ești gravidă, este să ai o alimentație bogată în fier, acid folic și vitamina B12, încă din perioada anterioară concepției.
De cele mai multe ori, dacă discuți cu medicul tău înainte de a concepe sau în fazele incipiente ale sarcinii, acesta îți va recomanda un plan de dietă pe care să îl urmezi, precum și suplimentele necesare ce conțin acești nutrienți esențiali.
Când să mergi la medic
Este recomandat să mergi la medic dacă:
- Ai simptome precum oboseală extremă, amețeli, palpitații;
- Ai o dietă foarte restrictivă sau ești vegetariană/vegană;
- Ai avut pierderi mari de sânge sau anemie și în sarcini anterioare;
- Suferi de alte afecțiuni cunoscute, care îți pot crește riscul de anemie.
Nativia îți oferă o gamă largă de servicii care te vor ajuta, cu siguranță, pe tot parcursul sarcinii, precum și anterior acesteia, dar și după naștere.
Riscuri ale anemiei netratate în sarcină
Anemia netratată corespunzător în timpul sarcinii poate crește riscul unor complicații grave, precum:
- Naștere prematură;
- Făt cu greutate mică la naștere;
- Probleme de dezvoltare pentru făt – anemia fetală, anemie după naștere pentru copil;
- Hemoragii la naștere;
- Necesitatea unei transfuzii de sânge pentru mamă;
- Infecții mai frecvente la mamă.
Prin urmare, este foarte important să respecți recomandările medicului și să urmezi tratamentul prescris pentru anemie.
În concluzie, anemia este una dintre cele mai frecvente probleme care pot apărea în timpul sarcinii. Cu toate acestea, este o afecțiune importantă, dar ușor de prevenit și tratat, dacă este depistată la timp, prin controalele medicale regulate. O alimentație echilibrată, bogată în fier, acid folic și vitamina B12, precum și suplimentele recomandate de medic, pot reduce riscul anemiei în această perioadă și te pot ajuta să ai un decurs al sarcinii mai liniștit.
Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock
Bibliografie:
- healthline.com, https://www.healthline.com/health/pregnancy/iron-deficiency-anemia#next-steps
- cedars-sinai.org, https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/a/anemia-in-pregnancy.html
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23112-anemia-during-pregnancy
- hematology.org, https://www.hematology.org/education/patients/anemia/pregnancy
- mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/anemia-during-pregnancy/art-20114455
- imperial.nhs.uk, https://www.imperial.nhs.uk/-/media/website/patient-information-leaflets/maternity-services/antenatal-care/preventing-and-treating-anaemia-during-pregnancy.pdf
Articol scris de: Nativia
Articol revizuit de: Dr. Nicoleta Gana
Medic specialist obstetrică–ginecologie
Data publicării: 29-04-2024
Data modificării: 29-04-2024